torsdag 8 januari 2009

Uppland 090108

jag återkommer men denna gång återger jag senaste nyhets brevet från åkesson det som kommer längre fram instämmer jag helt med.
Hennix hade en liknande linje på sitt nyhets brev.(Det går inte att svara på detta brev. Information om hur du administrerar din prenumeration finns sist i detta nyhetsbrev.)
Vecka 1, 2009Antal prenumeranter denna vecka: 7 040


Om... tillbaka efter helgerna
Så är då allt över, den här gången också. Jul, nyår och allt däromkring gick lika snabbt som vanligt. Visst, granen ska stå kvar ytterligare några dagar, men de barr som inte redan sopats upp och lagts i brasan ligger utspridda över hela vardagsrumsgolvet. Av det som för ett par veckor sedan var ett ståtligt juleträd återstår nu bara bruna pinnar. I Alladinasken ligger två bortglömda stackare kvar. (Båda heter Körsbärslikör.)

Det är över.

Helgerna har man framför allt ägnat åt att kuska runt bland släkt och vänner. Det är i alla fall så man minns det och även om det lätt blir stressigt så är det ändå alltid värt det.

Dock har jag, när jag tänker efter, också hunnit med en del annat. Exempelvis har jag tagit mig mod att se slutet på Sopranos. (Ni vet det där eländet som egentligen inte bör kallas slut utan mer framstår som att kamerakillen fick batteritorsk.) Jag har dragit mig för att göra det tills nu, helt enkelt därför att jag inte har velat att det ska ta slut. Så blir det ibland för mig när jag lever mig in i något. (Fogelströms stadserie började jag läsa i gymnasiet, men ännu återstår några kapitel i den sista boken, Stad i världen.)

Kring jul tog jag mig tid att tillsammans med vänner se om både Borta med vinden och Gudfadern I. I veckoslutet var jag dessutom på bio och såg Austraila – en ganska fin film om krig, kärlek och allehanda elakheter. Naturligtvis har jag också följt Småkronornas kamp för ära, heder och osannolika NHL-kontrakt. Mycket tittande den senaste tiden, alltså.

Kommande vecka ska jag följa med vårt växande ungdomsförbund på konferens, vilket jag verkligen ser fram emot. Det känns dock lite sorgligt att lämna hembygden just nu, när vi äntligen fått lite snö. (Jo, det ligger faktiskt några millimeter på marken. Precis så mycket så att det ser ut som riktig vinter.)
Jo, just det. Kring jul fick jag dessutom besök av Sd-TV, som gjorde ett fyrtiominuters reportage för partihemsidan. Det blev ett ganska snällt och mysigt reportage:

Extern länk: http://www.youtube.com/view_play_list?p=FF37DD0EFE723320

***

Om... inrikespolitiskt lugn
Av naturliga skäl finns det inte så mycket inrikespolitik att kommentera den här veckan. Kd:s utspel om pensionsåldern, som väl egentligen kom redan förra veckan, är det enda av större dignitet jag kan komma på. Och det var väl egentligen inte särskilt spännande, det heller, men i brist på annat så...

Rätt att jobba till 72, rätt till deltid vid 61. Visst är det så, att hur gamla vi är, rent fysiskt, skiljer sig mellan olika individer. Efter ett långt yrkesliv finns det förstås de som är rejält trötta vid 61 års ålder, men det finns också de som är hur pigga som helst efter 70. Jag kan därför tycka att det är rimligt att höja den övre åldergränsen något, men varför just 72? Det är trots allt en tämligen dramatisk höjning jämfört med dagens gräns på 67 år.

Det finns förstås också problem med en sådan förändring. Dels har vi arbetsgivarperspektivet, utifrån vilket vi säkert kan få en del jobbiga och olyckliga situationer, dels har vi den enskildes perspektiv: det får inte bli så att 70-åringar känner sig tvingade att arbeta trots att de vare sig vill eller borde. (Med dagens äldresituation ser jag den risken som överhängande.) Och hur är det med risken för utträngning av unga? Ungdomsarbetslösheten i Sverige är väldigt hög. Ett sådan här förslag riskerar att förvärra den situationen ytterligare.

Över lag menar jag att de äldre är en fantastisk resurs som vi i Sverige är dåliga på att utnyttja. I denna grupp finns massor av erfarenhet och kompetens som kan vara till stor nytta för såväl samhälle som näringsliv även efter det att en person fyllt pensionär. Det är något vi måste bli bättre på att ta tillvara.

Det är också så att vi svenskar blir äldre och det finns en risk för viss arbetskraftsbrist inom överskådlig tid. Då är det enligt min uppfattning bättre att de äldre som kan och vill jobba ska få rätt att göra det istället för att vi importerar arbetskraft från andra delar av världen och därmed förvärrar problemen på lång sikt.

***

Om... utrikespolitiskt mörker
Om det varit lugnt här hemma, så har det varit desto livligare i vida världen, i synnerhet i Mellanöstern. Det som nu sker, efter ett halvårs vapenvila, är oerhört nedslående.

Även sådana här skeenden får en inrikespolitisk dimension. Jag kan inte låta bli att fundera över de så kallade svenskar, som sitter fast i krigsområdet. Man får väl utgå från att det inte handlar om några charterturister utan i första hand om människor som kommit som flyktingar till Sverige men som av någon anledning åkt tillbaka. Varför? Vad gör de där? Hur fick de flyktingstatus i Sverige, om de bevisligen inte haft något emot att åka tillbaka? Hur blev de svenska medborgare? Hur många av dem uppbär försärjningsstöd i Sverige? I så fall ska de väl stå till arbetsmarknadens förfogande? Har de kopplingar till Hamas eller andra, palestinska terrorgrupper?

Frågorna är många och jag tar mig friheten att ställa dem. Jag ser det som mycket anmärkningsvärt att det i varje liknande situation dyker upp ett antal svenskar (i det här fallet drygt 30 stycken) som begär UD:s hjälp för att ta sig hem.

Missförstå mig inte. Jag lider naturligtvis med de människor som hamnat mitt i brinnande krig. Det jag vänder mig emot är att vårt slappa system har skapat svängdörrar vid gränsen, där människor från världens alla hörn kan passera in och ut lite som de vill – med svenska pass.

Så kan vi inte ha det.Sverigevänliga hälsningar


Jimmie ÅkessonPartiordförande
Kommentera gärna i bloggen på www.sdkuriren.se
Åkesson om... skickas ut till alla som anmält sig för prenumeration på Sverigedemokraternas nyhetsbrev via www.sverigedemokraterna.se. För att avbeställa prenumerationen, klicka här, eller besök www.sverigedemokraterna.se.
Det går inte att svara på detta brev. För kontakt med partiet, se nedan:
Sverigedemokraterna Box 200 85 104 60 Stockholm Tel: 08-50 00 00 50 info@sverigedemokraterna.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna din kommentar vårda språket!
Jag ska godkänna först mvh