torsdag 24 januari 2019

Halkigt

Hårt tryck på länets akuter – många som fallit på glashala gator
Publicerad 17 januari 2019
Läget är pressat på närakuter och sjukhus efter gårdagens snöoväder som ledde till ishalka både för bilister och fotgängare.
– Det har ringt väldigt mycket mer än vanligt, flera som slagit i bakhuvudet, stukat handleder, vrickat sig, säger Charlotte Björkman verksamhetschef 1177 Vårdguiden i Stockholm.
En rundringning till ett flertal akutmottagningar i Stockholms län visar att det råder ett pressat läge på grund av det besvärliga väglaget.
– Trycket är mycket högt på länets närakuter, säger Caroline Ekman, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.
Många som halkat och skadat sig har sökt sig till vården för att få hjälp. På närakuterna finns det röntgen och det är dit de stora sjukhusen i första hand vill att man vänder sig med sina skador.
– Faller man och gör sig illa är mitt tips att i första hand ringa 1177 för att få råd om vart man skall ta vägen, säger Caroline Ekman.
Många med fallskador på Danderyds sjukhus
På Danderyds sjukhus är läget mycket ansträngt under torsdagseftermiddagen.
– Det sitter just nu ett 30-tal personer på vår akut och väntar på vård för sina fallskador, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör Danderyds sjukhus, vid 14-tiden.
– Det är ett väldigt tufft läge, vi har många patienter som kommer in med halkskador, men också många fall av influensadrabbade som tar mycket av våra resurser i anspråk
Danderyds sjukhus har tagit in extrapersonal och jobbar hårt för att så snabbt som möjligt få patienterna från akuten till vårdavdelningar om så krävs.
Hinner ni med?
– Ja, vi hinner med, men det är långa väntetider så vi uppmanar de med fallskador att i första hand vända sig till närakuten.
På Södersjukhuset är det lugnare
– Just nu är det sju patienter som väntar på vård för fallrelaterade skador, säger Anja Steiber, pressansvarig på Södersjukhuset, när SVT når henne på telefon vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen.
 - Det är som en genomsnittlig dag för årstiden.
1177 extra hårt belastade
En tredjedel av 1177:s samtal har idag handlat om fallolyckor. Vilket är betydligt fler än tidigare i vinter.
– Det har ringt väldigt mycket mer än vanligt, flera som slagit i bakhuvudet, stukat handleder, vrickat sig, säger Charlotte Björkman, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden i Stockholm.
Även sjuksköterskorna på Vårdguiden hänvisar de som fallit att vända sig till närmaste närakut för en första bedömning.
Publicerad: 17 januari 2019
Uppdaterad: 17 januari 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna din kommentar vårda språket!
Jag ska godkänna först mvh