torsdag 24 januari 2019

Skadestånd

Fick sitta naken i cell i fyra timmar – får skadestånd
Publicerad igår 15.07
En 75-årig man fick sitta naken i en tom cell hos polisen i Växjö i fyra timmar. Nu får han ett skadestånd på 10 000 kronor, enligt ett beslut från JK, Justitiekanslern.
Mannen som är från Lund tog själv av sig sina kläder. Polisen tog därefter ut hans kläder ur cellen tillsammans med den madrass som också fanns där, eftersom de gjorde en bedömning utifrån hans uppträdande att det fanns en suicidrisk. Han vistades sedan naken i cellen i knappt fyra timmar innan han frigavs. 
JK konstaterar att polisen gjorde fel när de inte erbjöd mannen något alternativ till kläderna han lämnat ifrån sig, som till exempel en filt, så han kunde skyla sig och hålla sig varm.
JO riktade skarp kritik tidigare
Mannen själv begärde ett skadestånd på 50 000 kronor, men JK beslutade om ett skadestånd på 10 000 kronor eftersom de inte tycket att han lidit fysisk och psykisk skada. 
Händelsen inträffade i oktober 2015 och JO, Justitieombudsmannen, har tidigare riktat skarp kritik mot hur polisens omhändertagande av mannen gick till. Myndigheten fann då att kroppsvisitationen skedde utan rättslig grund, och polisen gav inte tillräcklig information till mannen om varför han fick sitta i cellen.  
Publicerad: igår 15.07
Uppdaterad: igår 19.40

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna din kommentar vårda språket!
Jag ska godkänna först mvh